7 Tips voor rijden in de sneeuw


Iedereen heeft het wel eens meegemaakt, rijden in barre omstandigheden. In Nederland komt het niet zo vaak voor dat je wordt overvallen door een sneeuwstorm, maar in landen zoals Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland komt het regelmatig voor. Om je als automobilist goed te bewapenen tegen glijdpartijen en een auto die niet start hebben we 7 tips opgesteld om je veilig door de winter te manoeuvreren.


1 . Zorg voor een goede basis

Deze tip klinkt vrij logisch maar toch krijgen we regelmatig telefoontjes dat accu’s te zwak zijn om te starten of de ruitenwissers vast aan de ruit zijn gevroren. Zo kom je niet voor onaangename verassingen te staan. Heb je het gevoel dat de accu al wat zwakker is geworden? Kom dan even bij ons langs, wij kunnen de accu voor je testen en indien nodig vervangen. Wil je nog een mooie ruitenkrabber? We hebben er nog een paar liggen, kom snel even langs!

2. Winterbanden met genoeg profiel
Gelukkig zien we bij ons dat steeds meer mensen met winterbanden rijden. Vooral als ze op wintersport gaan. Het is zelfs verplicht in sommige landen. Maar zoals we gezien hebben kan het Nederlandse weer ons goed verassen, daarom is het aan te raden om ook in Nederland tijdens de winter met winterbanden te rijden. De samenstelling van het rubber is anders zodat je meer grip hebt met lagere temperaturen.

3. Pas je rijstijl aan op de omstandigheden
Bij gladheid en sneeuw reageert de auto anders. Langere remwegen en grip verliezen kunnen onverwachts om de hoek komen kijken tijdens winterse omstandigheden. Om veilig van A naar B te komen houd rekening met de volgende punten:
- houd afstand van je voorganger, de remweg is met ijzel of sneeuw stukken langer;
- rem zacht en trek niet te hard op, dit verminderd te kans op glijden;
- gaat de auto toch glijden zet de auto in zijn vrij en probeer snel tegen te sturen. Probeer altijd de auto zo snel mogelijk tot stiltstand te brengen;
- het kan zo zijn dat je beter niet kan remmen bij gladheid. Bijvoorbeeld in bochten. Anticipeer op de situatie en laat vroegtijdig het gas los.

4. Wees voorbereid op lange files
Wie zegt sneeuw zegt lange files. Er zijn verhalen van files die uren duren. Zorg altijd dat je in de auto een dekentje hebt liggen, voldoende water en wat eten. Daarbij is altijd fijn dat je voldoende brandstof/elektriciteit hebt zodat je de verwarming aan kan laten staan.

5. Sneeuwkettingen bij extreme omstandigheden
Vooral in de wintersport gebieden is het soms noodzakelijk dat je goede sneeuwkettingen hebt. Soms kan het zelfs verplicht zijn. Kom niet voor verassingen te staan en weet ook hoe je de sneeuwkettingen moet omleggen. Oefen alvast even thuis!

6. Geniet!
De omgeving is vaak veel mooier met een laag sneeuw. Ook de dagelijkse routes kunnen je verassen. Je ziet het pas als je het door hebt ;)
7. Wintercheck
Zo min mogelijk risico lopen? Maak dan bij ons een afspraak voor een wintercheck. We controleren de auto op 9 essentiële punten.
0
Feed