​Waar moet je op letten als je online een occasion of auto koopt? Deel II

Mooi,  je hebt een kleine selectie kunnen maken! Je hebt uren gespendeerd met het afstruinen van websites zoals Gaspedaal en Marktplaats en je hebt eindelijk een selectie kunnen maken. De auto’s staan bij betrouwbare Bovag bedrijven en je hebt een goed gevoel van het bedrijf (lees reviews). 

Dit is het vervolg van de blog over online-oriëntatie en hoe je gemakkelijk een voorselectie kan maken. In deze blog gaan we het hebben over waar je op moet letten bij het bezoeken van een autobedrijf. Voor 100% garanderen dat er helemaal niks mis is met de occasion blijft altijd lastig om te beloven. Wel kan je de kans verminderen tot een miskoop met deze tips.


1. Bel altijd voor vertrek naar het bedrijf


Om soms grote teleurstellingen te vermijden, is het verstandig om vlak voor vertrek even te bellen en je aankomst te bevestigen. Vaak is het niet mogelijk om voor langere tijd een auto te reserveren. Dat kan nog wel eens voor frustraties zorgen, jij bent nota bene erg geïnteresseerd en wilt heel graag (mits alles klopt) die auto. Ik snap die frustratie. Maar als je het vanuit het perspectief bekijk van het autobedrijf is het wel redelijk logisch waarom het autobedrijf het niet wilt. Vaak komt het voor dat mensen meerdere auto’s reserveren bij verschillende bedrijven. Naast dat oneerlijk is, creëer je ook teleurstelling bij klanten die heel graag die auto wel willen hebben.

2. Algemene indruk van het bedrijf

Bij aankomst is het altijd goed om te kijken hoe het bedrijf eruit ziet. Ziet alles er netjes uit en wordt je goed ontvangen? Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat de verkoper nog in gesprek is met iemand en dat je even moet wachten. Het gaat er vooral om dat je wel wordt opgemerkt. 


Kijk ook naar de staat van andere auto’s, zien deze er bijvoorbeeld fris uit. Het kan zijn dat ze alleen de auto waar jij naar gaat kijken hebben gewassen en voor hebben gestart. 


3. Laat je niet opjagen

Als ik zelf naar een auto kijk, vind ik het prettig om zelf eerst een paar minuten alleen naar de auto te kijken. Dan kan je alles op je gemak controleren (boekjes, algemene staat, etc). Dit kan je ook gewoon melden bij de verkoper.

Ook tijdens de verdere gesprekken kan je gerust aangeven waar je het over wilt hebben of wat kritische punten bij deze occasion zijn.

4. Vanzelfsprekend: rijd een stukje!

Bijna vanzelfsprekend maar toch vermeld ik het even, ga een stukje rijden! En doe dat op de snelweg en op wat provinciale wegen. Zo heb je alle soorten wegen gehad en weet je hoe de auto reageert. Om de auto goed te testen heb je ongeveer 15 a 20 minuten nodig. Het is wel handig om dat even te melden aan de verkoper, ook als je bijvoorbeeld wat langer weg wilt.

Tip: zet tijdens het rijden de airco en ramen uit zodat je eventuele mankementen beter kan horen. 

5. Hoe zorg je voor een goede prijs?

Je hebt je beslissing betreft de auto genomen, dit moet ‘m worden! Maar nu komt vaak het minder leuke stuk: het financieel gedeelte. Hoe krijg je nou de beste prijs?

Handel vooral op gevoel en laat het vooral eerlijk voor beide partijen zijn. Je kan bijvoorbeeld op een auto van 3000 euro niet 1000 euro korting krijgen. Ik denk dat het belangrijk is dat je vooral een tijdje vooruit kan zonder kosten. Dus bijvoorbeeld in plaats van een korting, vraag je om onderhoud of iets dergelijks. Daar heb je uiteindelijk meer aan.

Voor sommige mensen blijft echter het onderhandelen lastig. In dat geval neem iemand mee die je daar bij kan helpen!

6. Geniet van je nieuwe auto!

0
Feed